I hjärtat står vi bakom charkdisken.
Vår resa började 1936 när farfar Agnar och farmor Inga Pettersson öppnade dörren till Haga Charkuteri i Göteborg. Kunder skulle med tiden komma i en allt stridare ström för att ta del av farfars charkuterier. Och det fanns alltid plats för samtal – om vädret, livet i Haga och lite allt möjligt. Redan där och då föddes omsorgen om våra kunder och hantverket.
Mycket är annorlunda idag, men i hjärtat står vi fortfarande bakom charkdisken. Vi lyssnar ödmjukt, berättar om vårt hantverk och bjuder folk på det lilla extra. Allt för att du ska få en godare upplevelse av svenska charkuterier – tillagade enligt fina traditioner där vi sätter den svenska smakupplevelsen främst.
Vi vill ge dig en personlig smakupplevelse.
Mitt uppdrag är att tillaga charkuterier på svenskt vis. I vår charkdisk finns ett rikt utbud av charkuterier, så vi hoppas det alltid ska finnas något som faller en i smaken. Jag hjälper dig att hitta din personliga favorit genom att visa prov på djup kunskap inom hantverket och ha stort fokus på att utveckla smaken. Vi låter alla fem sinnen samspela genom hela skapandet, från råvara till färdig skinka. Det blir godare då.
Välkommen till charkdisken!
Hans, charkuterist i tredje generationen
Konnässörerna prisar vårt hantverk i Chark-SM
Ända sedan första Chark-SM 2001 har juryer bestående av bland andra matskribenter och konsumenter hyllat våra charkuterier. I år kammade vi hem 6 st guld, 4 st silver och 3 brons medaljer – ytterligare ett fint bevis på att vi är på rätt väg. Här nedan ser du alla medaljer genom åren.
En resa från Haga Charkuteri till var mans kylskåp.
- 1936
Paret Agnar och Inga Pettersson vill köpa Haga Charkuteri, men det är tomt i kassakistan. Då, som av ett ödets nyck, dyker broder Edmund upp efter några veckor till sjöss. Han viftar förnöjt med sjömanslönen, en rejäl bunt med sedlar. Agnar går rakt på sak:
”Kan du låna mig lite pengar, sisådär en tvåtusen riksdaler? Ska köpa ett charkuteri.”
”Javisst!”, svarar Edmund.
Agnar Pettersson, en modig man, tar över Haga Charkuteri senvintern 1936. Med hjälp av en generös bror, ska tilläggas. - 50-talet
Hos Agnar finns det alltid gott om plats för samtal – om vädret, livet i Haga och lite allt möjligt. Haga Charkuteri blir med tiden en omtyckt institution och Agnar blir Haga–Petter för göteborgarna – en man med kärlek till charklivet och kunderna.
- 1960
Agnar köper Jakobsdals tillsammans med sönerna Bertil, Lars och Ola. De fortsätter utveckla hantverket – till glädje för kvalitetsmedvetna hembiträden i stadsdelen Jakobsdals.
- 1963
Leveranserna sköter Petterssons själva. De lastar sin Volvo Duett full med 800 kilo medisterkorv och blodpudding och kör runt till kunderna, bland andra Saluhallen i Mölndal och Pettsson i Hjuvik.
- 1970
Efter flytten till Pellerins Margarinfabrik sker en stark expansion med nya produkter. Ändå håller företaget på att tappa andan, de fasta kostnaderna stjäl marginalerna. Men bröderna repar mod och reser sig på nio.
- 1977
Bröderna fattar ett viktigt policy-beslut: att satsa fullt ut på hög kvalitet. Ett beslut som kan tyckas modigt, i en tid då hotdogs fräser friskt i svenskarnas stekpannor.
- 1982
Jakobsdals flyttar in i nya lokaler (där vi fortfarande verkar) på Slakthuset i Göteborg och en ny rök köps in. Företaget fortsätter växa, men det hjälper föga då styckarkungarna håvar in marginalerna.
- 1995
Två stjärnor föds och skapar hysteri i charkdiskarna. Mor Matildas kokta skinka och Bror Jakobs rökta skinka är förgyllda med kvalitetskänsla och kommer i rättan tid, då svensken börjar få smak på gourmetmat och delikatesser.
- 2003
Vi lanserar våra skivade charkuterier i nya aptitretande förpackningar och Jakobsdals sortiment når ut till ännu fler kräsna kylskåp. Bror Jakobs svartrökta skinka och Bror Jakobs senapsgriljerade skinka gör premiär. Båda tilldelas 5 fyrar av GP.
- 2005
Tre bröder lämnar skeppet och fem kusiner Pettersson tar över verksamheten. Detta väcker uppmärksamhet eftersom Maria blir en av de första kvinnliga VD:arna i köttbranschen. Vi fortsätter håva in troféer för våra goda svenska charkuterier.
- 2008
Svunna tider gör sig påminda vid juletid 2008, då Haga-Petter smyger omkring bland butikshyllorna och sprider en doft av bokspånsrökt. Vi talar om premiären av Haga-Petters rökta korv.
- 2013
Vår nysatsning lyder: ”Vi ska ge folket en godare upplevelse av svenska charkuterier.” I vår charkdisk finns ett rikt utbud av charkuterier med svensk karaktär. Hoppas något faller dig i smaken!
- 2017
Året då vi kan erbjuda svenska charkuterier som är precis lika läckert tunnskivade som i en manuell delikatessdisk. Ett perfekt sätt att kunna erbjuda delikatesskivor från några storsäljande produkter i manuell disk, fast lätt åtkomliga för alla i påläggscharken!
- 2018
Nytt spännande utbud för oss som gillar finfina grejer! Helsvenskt rumstempererad salami i smakrikt och varierat sortiment! Perfekt till charkbrickan, smörgåsen, utflykten eller som topping på pizzan eller salladen!
Vi Jakobsdalare fortsätter med vårt tradionsenliga hantverk, vi vill förmedla vår yrkesstolthet och fokuserar på att förse större delen av den svenska befolkningen med prima svenska charkuterier.
Systrarna Maria och Susanne väljer att byta livsinriktning och syskonen Magnus, Hans och Annika påbörjar ett nytt kapitel i Jakobsdals historia.